Welk padel racket past bij mij?

Welk padel racket past bij mij?

De keuze van een padelracket is heel persoonlijk. Veel factoren die de keuze kunnen beïnvloeden. Welke eisen en welke wensen kan je zoal een padel racket stellen? Wat voor type speler ben ik? Wat is mijn budget? Hoe vaak gebruikt ik het padelracket? Zo zijn er veel verschillende padel merken maar ook tennismerken die in de productie van padel rackets zijn gestapt. Het is ten slotte de snelst groeiende sport en heel veel landen binnen en buiten Europa.


Verschillende vormen van het padel racket.


De vorm van het padelracket hangt samen met het type speler en je niveau. We kennen 3 standaard vormen in padelrackets

  • Ronde vorm padel racket
  • Druppel vorm padel racket
  • Diamant vorm padel racket
De vorm bepaald voornamelijk de plek waar de sweetspot in het racket zit maar ook de balans in het racket. Een rond padelracket heeft de sweetspot in het midden van het racketblad zitten en is daarmee het meest vergevingsgezind, geeft de meeste controle en speelt daarmee het makkelijkst.
Bij een druppel vorm racket zit de sweetspot net boven het midden en is daarmee de tussenstap naar een diamant vorm racket waarbij de sweetspot hoog in het racket zit, de balans hoger ligt en daarmee je meer snelheid mee kan geven aan de bal bij een smash die je hoog in het racketblad raakt. Ook strak langs de wanden en laag bij de grond heb je dus geen verlies in snelheid door de plek van ultieme raakpunt. Inmiddels zijn er ook wat merken die een eigen vorm hebben gecreëerd waarmee het merk zich wil onderscheiden maar in de basis kunnen we ieder racket plaatsen in 1 van de 3 hokjes (of daar tussen met de hybride vormen) 

Voor wie is het diamant vormig padel racket geschikt?

Dit racket is het meest geschikt voor de wat meer gevorderde en wedstrijd spelers doordat er controle en wendbaarheid wordt ingeleverd voor kracht. Zoals bij veel dingen is het ook zo bij padel; controle is op het begin het belangrijkst – kracht en snelheid komt later.

Voor wie is het ronde padel racket geschikt?

Doordat de sweetspot in het middel van het racketblad zit en groter is dan bij de druppel en diamant rackets, zijn de rackets met een ronde vorm uitermate geschikt voor spelers die opzoek zijn naar meer controle. De vaak wat meer verdedigende speler kiest voor een rond racket.

Voor wie is het druppel vormig padel racket geschikt?

De druppelvormige rackets geven je meer power doordat de sweetspot net boven het midden in het racketblad zit maar je levert relatief weinig in qua controle. Voor de wat meer ervaren spelers is dit vaak een goede keuze.

Gewicht van het pade lracket

Padel rackets wegen over het algemeen tussen de 350 en 375 gram. Inmiddels zijn er wat merken die lichtere rackets op de markt brengen voor dames en voor mannen die blessure gevoelig zijn. 

Materialen van het padel racket.

Er zijn een 5 tal factoren die de kwaliteit, de duurzaamheid en het gebruik van het padelracket bepalen. Dit is het frame, het blad, de afwerking op het blad, het schuim in het racket en de grip/handvat.

Het frame van het padel racket

Het frame van het padel racket is meestal gemaakt van glasvezel of carbon. Het verschil zit in de duurzaamheid, stevigheid en daarmee de prijs van het product. Het frame wordt soms beschermd aan de bovenzijde door een kevlar strip, een kunsstof/rubber tape of een aluminium bumper. Dit beschermd het racket extra tegen de impact van het glas, het gras en het hekwerk. 

Tip: Koop een bescherm strip om over de top van je racket heen te plakken. Op deze manier gaat je racket langer mee en is je racket beschermd tegen schrammen en (lichte) impact op het padelveld.

Materialen van het racketblad

Er wordt bij de basis/goedkopere rackets gebruik gemaakt van glasvezel. De volgende stap is een paar lagen carbon met een glasfiber afwerking. Daarna gaan we naar volledig carbon in het racketblad. Volledig carbon wordt weer onderverdeeld in de dichtheid als 3K 12K 18K carbon. Hoe hoger de K waarde hoe stugger het blad en hoe minder kans op uitzetten bij hogere tempraturen op hoogland banen bijvoorbeeld.

Verschillende soorten foam.

Aan de binnenkant van het racket zit een zachter (vaak wit) schuim. Dit wordt vaak gebruikt in de wat goedkopere rackets. Bij de duurdere/betere rackets kiest men vaak voor EVA rubber waarbij er meerdere soorten zijn in een aantal graden dat de rubber maximaal kan in-veren. Zo gebruikt men vaak een range van 12-17 graden EVA rubber.

 

Conclusie:

Laat je vooral goed adviseren op basis van jou wensen, speltype en budget.

Het hangt ook van je persoonlijke voorkeuren af en jouw unieke situatie. Als je bijvoorbeeld problemen met je elleboog of schouder hebt, kies je misschien beter voor een lichter racket met een zachter foam in het racket gaan. Wil je meer power en speel je met veel slice kies dan voor een druppel vorm met een 3D spin afwerking op het blad. Ook kan je het racket zo aanpassen met een extra grip of een Hesacore grip die de knijpkracht verlaagd en daarmee de kans op blessures.